Sobíci aneb norimberské cukroví s vínem

by - 04 prosince


Jedním z mých nejoblíbenějších vánočních cukrovím je tohle norimberské, kterému neřekneme jinak než sobíci. S vůní skořice, kakaa a kapkou červeného vína. Recept kdysi našla mamka v nějakém časopisu, kde je slepovali višňovou marmeládou. Tu jsem ale letos neměla a použila borůvkovou. 

Samozřejmě můžete použít jakékoliv formičky, ale pokud se vám tito sobíci líbí, loni jsem je kupovala na brněnských trzích a letos viděla v Obi. :)


Ingredience

Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce červeného vína

Na náplň na slepování
  • 250 g borůvkové (nebo jakékoliv jiné) marmelády
  • 100 ml červeného vína
  • 30 g cukru

Na ozdobu
  • 50 g bílé čokolády

Postup

Prosejte mouku s kypřícím práškem a kakaem, přidejte cukr, změklé máslo, sůl, žloutek, skořici, a víno. Všechny suroviny zpracujte do hladkého těsta. To zabalte do folie a nechte alespoň hodinku odpočinout v lednici.

Mezitím si můžete připravit náplň.V malém hrnci rozehřejete víno, cukr a přidáte marmeládu. Směs povaříte, dokud nezhoustne. Tak hrnec sundejte z plotýnky a nechte vychladnout.

Poté rozválejte těsto na pomoučněném vále  na plát silný asi 2 mm a vykrojte libovolné tvary. Ty pokládejte na plech s pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby (na horkovzduch 150°C) a nechte péct asi 10 minut. 

Po vyjmutí z trouby nechte cukroví vychladnout a až poté sundejte z plechu. Můžete se pustit do slepování a zdobení rozpuštěnou bílou čokoládou.








Charlotta

Možná vás bude zajímat

2 reakcí

Děkuji za váš komentář! :)